Bir arkadaşın isteği üzerine yazdığım yazı



Başlıkta yazıyor. Askere giden bir arkadaş bilgi istemiş bende bir forumda cevap verdim. Yazdığımı burada paylaşmak istedim

İzmir İl Jandarma ile ilgili yazım;

İhtiyaca göre ilçe Jandarma karakollarına dağıtımın olabilir, o konuda bir şey söyleyemem. Eğer İl Jandarma da kalırsan işin zor biraz. İl Jandarmada çok sayıda komutan var ve sürekli iş var. İzmir İl Jandarma dediğimiz yer yeni gelişen bir alay. Ağaçlandırma çalışmaları, garaj işleri, depo işleri gibi işlerin düzenlemesi var yeni bir alay olduğu için. Askeri kıyafet depolarının ve kantin depolarının bir kısmı İl Jandarmada, yakın ilçelerdeki karakollar malzeme almaya İl Jandarmaya geliyor. Diğer ilçe Jandarmalar bu alaya bağlı olduğu için yeri geliyor diğer karakolların işlerini de İl Jandarma yapmak zorunda kalıyor. 

İl Jandarma da 2 bölüm 1 takım var. 

1. Bölük Hizmet muhafız bölüğü 
2. Bölüm Kademe dediğimiz Bakım Onarım Komutanlığı 
Diğer takım ise Komando Koruma Takımı, takım diyorum çünkü sayıları çok az. 

Ben sana Bunları tek tek izah edeceğim; 



Hizmet muhafız bölüğü; 

Alayın tüm hizmet ve muhafızlık hizmetlerini bu bölük yapıyor, İnşallah bu bölükte asker olmazsın. Alaydaki her işi bu bölük yapıyor diyebilirim, Koğuş, revir, kantin, çayhane, çamaşırhane, depolar, şoförlük, garsonluk ve aklın hizmetle ilgili ne geliyorsa bu bölükte, o yüzden kalabalık bir bölük ve en fazla nöbet kulesi olan bölük. Alayda ne zaman bir hamallık var bu bölüğe kitliyorlar arazi olabiliyorsan ne ala, yoksa hemen işi sana kitlerler. O yüzden inşallah bu bölükte askerlik yapmazsın. herhangi bir görevin varsa gündüz nöbet tutmazsın ama bu seferde gece nöbetin olur. Yani gündüz işi yüzünden nöbet tutamayan adama gece nöbet yazıyorlar, çok nöbet sıkıntısı oluyor bu bölükte çünkü nöbet noktası çok. Örnek vereyim; mesela adam terzi , gündüz terzihanede gündüz nöbet tutamaz. Terzihane saat 18:00 gibi kapanıyor orada görevli askere 00:00 - 02:00 nöbeti yazılıyor, bu adamın nöbet saati değişmiyor, bunun gibi şeyler. 

O kadar kötü yönlerinden bahsettim birazda iyi yönlerinden bahsedeyim. Askerde en önemli şey sıcak su bunu unutma. Burada saat 18:00'den sonra sıcak suyun var ve her gün. Akşam saat 18:00'den sonra istediğin zaman girebilirsin. Önemli bir birlik olduğu için seçme askerliği bu birlikte tutuyorlar, uzun dönem askerlerin çoğu aklı başında çocuklar RDM yok mesela birlikte olsa bile iş yapabilecek adamlar. Mesela adam RDM ama elinde tesisat işi geliyor başka işler geliyor adamı alayda tutuyorlar, öyle jiletci vs kimse yok. Koğuşlar, yemekhane çok temiz, yemekler genede iyi, sürekli et çıkıyor her gün karavanada et var, etsiz bir gün görmedi. Duşlar biraz pis ama acemi birliğine göre temiz sayılır. Yan yana duşlar var perdeli duşlar. Kantinde her şey var ama acemi birliği kadar her şey yok sonuçta eğitim birliği değil, her malzemeni usta birliğine gelene kadar almış olman gerekiyor o yüzden askerin ihtiyacı olan pek bir şey yok. Kola cips o tür şeyler var. 

Bu bölükte asker olursan, çavuş, kantinci, koğuşcu, revirci, lojistik şube ve nöbet eri olma ihtimalin var. Bu arada iki iş birden verebilirler. Mesela benim devrem lojistik şubedeydi ve aynı zamanda araç muhafızıydı. Gündüz lojistikte kalıyordu, mesai bitince araça binip komutanlara muhafızlık yapıyordu. Bunları şimdi anlatacağım 



Çavuş 


Çavuş olursan, biraz yaptırım gücün olması lazım. Bazı işleri askerlere yaptırabilmen lazım. bu görevde 12 saat nöbet 24 saat uyku var. Eğer askerlere iş yaptırabilirsen alaydaki en rahat iş. Ama iş yaptıramıyorsan ızdırap olur sana bu iş ve seni bu işten alırlar 

Kantincilik; 

Bu işi yapma derim sana, yalnız yapmak istemiyorum demeyeceksin, yapamıyorum diyeceksin. Nedeni ise veresiye çok bırakıyor komutanlar önüne geçemiyorsun. Kantin başkanlığındaki komutan veresiye vermeyeceksin dese bile diğer komutanlar veresiye bırakıyor maalesef, komutanın peşinde koşuyorsun zor iş bu işi yapma. 

Koğuşculuk; 

Olabiliyorsan gece koğuşcusu ol. Tüm gece ayaktasın nöbete gidecek askerleri kaldırıyorsun, gündüzleri yatıyorsun izinli sayılıyorsun. Gündüz iş kitleme çok olduğu için bu işlerden yırtıyorsun, istirahatli olduğun için, alaydaki en güzel iş bu diyebilirim. Birde gündüz koğuşculuğu var bu da aynı şey. masa sandalye var bekliyorsun. 

Revircilik; 

alayın içinde revir yok en ufak bir hastalıkta hastaneye gidiliyor. Haftada iki gün hastane var. Pazartesi ve perşembe olmak üzere. O iki gün dışarıdasın, hasta olan askerin evraklarını hazırlayıp arabaya bindiriyorsun ve hastaneye gidiyorsun. Belli bir saatte geri dönüyorsun. Mesela hastaneye sabah saat 09:00'da gittin, saat 11:00'de toplanıp geri döneceksiniz alaya, sen askerleri hastaneye bırakıyorsun gerisine karışmıyorsun istersen dışarı çık gez dolaş ama 11:00'de aracın yanında olman lazım. Bu da güzel iş sürekli dışarıdasın. Bunun tek dezavantajı, gece biri hasta olduğu zaman seni çağırıyorlar. Adam 02:30'da rahatsızlandı mı hemen kalkıyorsun hastaneye gidiyorsun mecbur. 

Lojistik şube;  



Bunun adın aldanma, Lojistik şubenin olduğu bir kat var, uzun bir koridor ve sağlı sollu odalar, O koridorun ve odaların temizliğinden sorumlusun. Benim devrem oradaydı elinden paspas düşmüyordu ama adam araç muhafızı olduğu için bizim birlikte kalmıyordu ve o o yüzden nöbeti yoktu, bu görevinde iyi yani bu. Gece nöbetin yok ve geceleri başka birlikte kalıyorsun sana kimse karışamıyor. 

Nöbet erliği; 

6 Saat gündüz, 2 saat gece olmak üzere, günde 8 saat nöbetin var, bundan başka işin yok. sabah 3 saat nöbet 3 saat istirahat 3 saat nöbet, gece ise 2 saat nöbet, ama burada istirahat zamanında iş olursa gidiyorsun istirahatliyim diyemiyorsun. Nöbetin yokken ortalarda gözükmezsen bu da iyi bir iş. 


Bakım Onarum Komutanlığı; 

Makina mühendisi falan değilsen bu bölüğe düşmezsin. Eğer bu bölükte askerlik yaparsan seni direk çavuş yapıyorlar. Askerleri nöbete getirip götürüyorsun, evrak vs taşıyorsun o kadar 


Komando Koruma Takımı; 

İşte alaydaki en rahat askerler, herkes bu askerlere imreniyor. Hiç bir iş yapmıyorlar. Sadece bir mıntıka alanları var oda tuvalet. Tuvaleti temizleyip içtima alıp geri kalan zamanda Tv izliyorlar. Bir tane nöbet noktaları var. Günde 2 saat nöbetleri olur başka iş yapmazlar. Burada asker olursan kesin çavuş oluyorsun, nöbete askerleri getirip götürürsün o kadar. 


Aklına takılan başka bir şey varsa sorabilirsin.


Yorum Gönder

0 Yorumlar